• Close menu
  •  

    Asigurările

    În Germania există un sistem de asigurări sociale cu temei legal, care îi protejează pe cetăţeni faţă de riscurile vieţii precum şomajul, vârsta şi boala. Următoarele asigurări reprezintă o parte componentă a sistemului de asigurări sociale şi sunt obligatorii pentru fiecare persoană care trăieşte în Germania:

    • Asigurarea de sănătate
    • Asigurarea de îngrijire
    • Asigurarea contra accidentelor
    • Asigurarea de pensie
    • Asigurarea şomerilor

    Asigurarea socială în sistem public este obligatorie pentru angajaţi. Jumătate din contribuţii sunt plătite de angajator. Cealaltă jumătate este plătită chiar de angajaţi, aceasta este scăzută automat din remuneraţie sau salariu. Există două excepţii: În cazul asigurării de sănătate, angajaţii plătesc o sumă puţin mai mare decât angajatorii, în schimb angajatorii plătesc toate contribuţiile la asigurarea în caz de accident.

    Datorită contribuţiilor dumneavoastră dobândiţi drepturi asupra serviciilor din diverse domenii ale asigurărilor sociale în sistem public. Contribuţia la asigurările sociale depinde în toate cazurile de venit. În cazul asigurării de sănătate şi de pensie, contribuţia nu mai creşte începând cu o anumită valoare a venitului (aşa-zisa limită de dimensionare a contribuţiei).

    Sursa: BAMF

    Asigurarea de sănătate

    În general se face deosebirea între asigurările de sănătate în sistem public şi asigurările private:

    Asigurările de sănătate în sistem public sunt mai avantajoase decât asigurările de sănătate private. În cazul asigurărilor de sănătate în sistem public, contribuţia care trebuie plătită este calculată în funcţie de venit. Cine câştigă mai mult, plăteşte mai mult. Cu toate acestea, toţi membrii au acelaşi drept la aceleaşi servicii. Serviciile acoperite de asigurare nu depind de valoarea contribuţiilor ci de necesitatea tratamentului. În cazul în care există mai multe metode de tratament posibile, este plătită cea mai avantajoasă dintre ele.

    În cazul unei asigurări de sănătate private, toţi membrii plătesc acelaşi tarif de bază care depinde de vârstă. Cu cât sunteţi mai în vârstă, cu atât plătiţi mai mult. Tariful de bază cel mai scăzut corespunde tarifului maxim al asigurării de sănătate în sistem public. Pentru acest tarif de bază beneficiaţi de toate serviciile de care beneficiaţi şi în cazul unei asigurări în sistem public. În plus sunt preluate şi alte tratamente care nu sunt plătite de asigurarea de sănătate în sistem public (de ex. terapeuţi, medici şefi, psihoterapie, sejur de tratament, cameră cu un singur pat în cazul internării în spital). În anumite cazuri, pentru anumite tratamente trebuie plătite sume mari din buzunarul propriu în plus faţă de tariful de bază. În fine, valoarea contribuţiilor depinde de starea generală a sănătăţii, de sex, de vârstă şi de serviciile de asigurare dorite ale asiguratului. Avantajul asigurării de sănătate private este reprezentat de libera alegere a medicului care vă tratează. Există de ex. medici practicanţi privaţi care tratează exclusiv persoanele cu asigurare privată. Aceşti medici sunt adesea mai bine dotaţi şi timpii de aşteptare sunt mai reduşi.

    Cine trebuie să se asigure?

    Toate persoanele care trăiesc în Germania trebuie să deţină o asigurare de sănătate.

    Cetăţenii din statele terţe aflaţi în căutarea unui loc de muncă trebuie să fie asiguraţi în ţara lor de origine sau trebuie să opteze pentru o asigurare de sănătate privată în Germania.

    Cetăţenii statelor membre UE aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot solicita cardul pentru asigurarea de sănătate european. Prin intermediul acestui card se rămâne asigurat al societăţii de asigurări de sănătate din ţara de origine şi este posibil tratamentul gratuit în Germania. Este drept ca de cele mai multe ori sunt preluate numai tratamentele de bază şi tratamentele în cazuri de urgenţă. În cazul unei şederi mai lungi se pot extinde drepturile asupra serviciilor în Germania. În acest sens trebuie să se completeze formularul european S1 la societatea de asigurări de sănătate din ţara de origine. Prin intermediul acestui formular se rămâne asigurat al societăţii de asigurări de sănătate, dar se beneficiază de toate serviciile care sunt adoptate de o societate de asigurări de sănătate în sistem public germană.

    Imediat ce s-a găsit un loc de muncă este posibil să deveniţi membru al unei societăţi de asigurări de sănătate germane. În acest scop, cetăţenii UE trebuie prezinte Structured Electronic Document SED 040 sau SED 041 care dovedesc că erau membri ai unei societăţi de asigurări de sănătate în sistem public încă din ţara de origine. Dacă au fost asiguraţi privat în ţara de origine, trebuie să se înscrie şi în Germania la o societatea de asigurări de sănătate privată. Soţii şi copiii sunt de regulă incluşi în sistemul de asigurări de sănătate în cazul în care trăiesc de asemenea în Germania.

    Persoanele independente pot să aleagă liber dacă doresc să adere la o societate de asigurări de sănătate în sistem public sau la una privată. Acelaşi lucru este valabil pentru angajaţii al căror venit depăşeşte aşa-zisa limită de dimensionare a contribuţiei. Limita de dimensionare a contribuţiei se situează momentan un venit brut anual de 53 550€.

    INDICAŢIE: Interesaţi-vă din vreme de o asigurare de sănătate. Înainte de începerea lucrului, angajatorul vă va chestiona în legătură cu apartenenţa la o casă de asigurări medicale, deoarece acesta trebuie să plătească contribuţiile sociale la casa de asigurări medicale.

    Numărul de asigurat social: Viitorul dumneavoastră angajator are nevoie de numărul dumneavoastră de asigurat social. Acesta este generat automat dacă deveniţi membru al unei societăţi de asigurări medicale în sistem public şi puteţi să-l solicitaţi la societatea dumneavoastră de asigurări medicale.

    Asigurarea de îngrijire

    Asigurarea de îngrijire oferă suport financiar în cazul necesităţii îngrijirii pentru a garanta asigurarea socială de bază. Aceasta înseamnă că asigurarea de îngrijire nu reprezintă o asigurare integrală. Persoanele care sunt membre ale unei societăţi de asigurări de sănătate în sistem public beneficiază automat de asigurare de îngrijire. Persoanele care au o asigurare de sănătate privată trebuie să încheie şi o asigurare de sănătate privată.

    Asigurarea de pensie

    Asigurarea de pensie în sistem public asigură existenţa la bătrâneţe, după renunţarea la activitatea retribuită sau chiar în cazul incapacităţii de muncă. Persoanele angajate beneficiază automat de asigurarea de pensie şi contribuţiile sunt reţinute automat din salariu. Valoarea plăţilor pentru pensie depinde de nivelul venitului şi de numărul anilor de contribuţie. Pensia este mai mică decât venitul. Prin intermediul asigurărilor de pensie private poate fi mărită asigurarea de bază a asigurării de pensii în sistem public.

    Asigurarea şomerilor

    Toate persoanele care se află într-o relaţie de muncă sunt asigurate automat contra riscului financiar în cazul pierderii locului de muncă. Contribuţiile sunt reţinute automat din salariu. Dacă, de ex., s-a urmat o ocupaţie majoră, remunerată timp de douăsprezece luni şi astfel s-a contribuit timp de cel puţin douăsprezece luni la asigurarea de şomaj, în cazul pierderii locului de muncă aveţi dreptul la ajutor de şomaj.

    Asigurarea contra accidentelor

    Asigurarea contra accidentelor în sistem public îi sprijină pe toţi angajaţii, persoanele în curs de formare, elevii, studenţii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în caz de accidente la locul de muncă sau în instituţia de formare şi pe drumul spre acestea şi retur. Asigurarea contra accidentelor este singura asigurare socială prevăzută în sistem public pentru care nu trebuie plătite contribuţii.

    Alte asigurări utile

    În afară de asigurările în sistem public, în Germania există multe asigurări private. Fiecare asigurare costă bani. Înainte de a încheia o asigurare trebuie să vă gândiţi bine ce vă este cu adevărat util. Printre cele mai cerute asigurări se numără următoarele:

    • Asigurarea obligatorie de răspundere civilă
    • Asigurarea bunurilor casnice
    • Asigurarea de incapacitate de muncă
    • Asigurarea de viaţă
    • Asigurarea auto.

    În cazul în care sunteţi în posesia unui autovehicul sau a unei motociclete sunteţi obligat să încheiaţi o asigurare auto. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă este de asemenea foarte importantă. Aceasta plăteşte atunci când dumneavoastră sau copiii dumnevoastră minori aţi provocat pagube altor oameni în mod neintenţionat.

    Sursa: BAMF

     
    Wirtschaftsregion Heilbronn-Franken GmbH | Weipertstraße 8-10 | 74076 Heilbronn | Telefon 0049 - 7131-7669-860
     
     

    NEWSLETTER

    Immer auf dem neuesten Stand – mit dem Newsletter der Wirtschaftsregion Heilbronn-Franken GmbH